Üdvözöljük a Miskolci Fotóklub Honlapján!

A Miskolci Fotóklub Egyesület nagy múltra tekint vissza. Hogy megalakulása pontosan mikorra tehető, az mindmáig viták tárgyát képezi. 1889 a legelső dátum, amely összefüggésbe hozható ezzel, ekkor jött létre a Miskolci Athléta Kör, mely befogadta az amatőr fotósokat is. Természetjáró szakosztálya 1904-ben alakult, mintegy 200 taggal. 1929-re érett meg az idő arra, hogy a Magyar Amatőrfényképezők Országos Szövetsége miskolci tagszervezetét megalakítsák 30 taggal. Elnöke Harsányi István sárospataki főiskolai tanár, a titkár Málnásy Béla tisztviselő lett. A klubnak voltak debreceni, nyíregyházi, ózdi stb. tagjai is. A háború után minden társadalmi szervezetet betiltottak. A régi és új tagokkal 1951 nyarán alakult meg a KPVDSZ Megyei Fotóköre, mely 1958-ban vette fel a Miskolci Fotóklub nevet.

A Miskolci Fotóklub mindig is nagy szerepet játszott a régió kulturális életében. Erre egy szép példa, hogy 1970-ben elindította az Észak-magyar Fotóművészeti Szemlét, mely napjainkban az ország legrégebb óta folyamatosan működő fotópályázata.

Számos díjjal is büszkélkedhet Egyesületünk. 1991-ben Kiváló Együttes címet, 1993-ban Konkoly-Thege Miklós plakettet kapott, 2006-ban pedig elnyertük Az év Fotóművészeti Alkotócsoportja címet.

Az elmúlt több mint száz évben nagy változásokon ment át a fotográfia, de az igény, hogy a fotózás szerelmesei alkotócsoportokba tömörüljenek nem változott.

Jelenleg 36 aktív tagunk van. Nem csak lakhely szempontjából sokszínű a tagság (Miskolc és Miskolc környéki tagok mellett debreceni és külföldi fotósok is színesítik az összetételt), hanem művészeti szempontból is. Kezdő fotósoktól a fotóművészekig, portréfotósoktól a természetfotósokig, fiataloktól az idősebb generációig támogatják tagjaink egymás fejlődését, művészetének kiteljesedését.

Két hetente tartunk találkozót. Ezeken az összejöveteleken aktív szakmai munka folyik, előadásokat hallgatunk, fényképeket elemzünk, workshopokat tartunk, kiállításokat szervezünk. Ezeken túl közös fotózásokkal segítjük egymás technikájának, látásmódjának fejlődését.

(A történeti anyag Tarczai Béla Miskolc Fotókultúrája című könyve alapján készült)

Miskolci Fotóklub Egyesület

3525 Miskolc, Attila u. 1

Adószám: 18411917-1-05

Számlaszám: Raiffensen Bank. 12046133-00147013-00100001 
Nincs hozzászólás.
Nincsenek üzenetek
 

Nyelv kiválasztásaÜdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
[ ]

Chatbox

Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj


Még nincs üzenet.

Fotóklub a facebook-on

Keresés